Jaume Aguilar i Matas
Un metge compositor

Jaume Aguilar ha treballat des de fa molts anys en el camp de la Salut Mental com a psiquiatra i psicoanalista, tractant de comprendre el patiment psicològic de moltes persones a les que ha tingut el privilegi de poder acompanyar. Director emèrit del Departament de Salut Mental de l’Hospital de Sant Pere Claver, és també des de fa anys membre titular de la Societat Española de Psicoanàlisi. Ha publicat nombrosos articles científics, algun d’ells amb forta difusió internacional.

També des de fa anys i de forma complementària ha treballat en la composició musical, rebent classes d’harmonia i composició del mestre Antonio Redondo, del seu fill Oriol Aguilar Sariol, d’Enric Alberich, de Josep Ollé i de Carles Guinovart.

Ha conreat també el cant coral, des de 1974 en el cor Tornada, dirigit per Jordi Guarné i des de 2002 al cor Diaula de Barcelona.

En les seves composicions tracta sobretot de donar una expressió musical a textos poètics que aprofundeixen en els sentiments i problemes humans.

La seva música ha estat interpretada, entre d’altres, per les sopranos Anna Capmany i Maria Pujades, la mezzosoprano Eulàlia Fantova, les contralts Yolanda Romero i Dida Castro, el pianista Marc Sumsi, el clarinetista Joan Roca, el cellista Matthias Weinmann, el cor Bach zum Mitsingen, l’octet del Cor Cambra Setze i el conjunt Le Tendre Amour en llocs com el Paranimf de la Universitat de Barcelona, el Casal del Metge de Barcelona, el Col·legi de Metges de Barcelona, l’Auditori Eduard Toldrà del Conservatori Municipal de Música de Barcelona i la Capella de l’Esperança en el marc del festival Bachcelona.

El CD “Música i paraules” conté algunes de les seves obres més representatives amb textos de Maria Victòria Oliva, Jordi Sala Morell i Esperança Castell Rodríguez i sota la direcció musical de Xavier García Cardona.

L’obra escènica “Sorra Freda” és una idea original de Jaume Aguilar.

Concerts

19 de febrer 2019 — Col·legi de Metges de Barcelona
Obres de Jaume Aguilar per soprano, mezzo, piano, cor, quartet de corda i alguna col·laboració sorpresa.
Direcció: Xavier García

16 de desembre 2018 — Teatre de Sarrià
Concert de Nadal de l’Agrupació del Cor Madrigal
La nit de Nadal (estrena)
Cor Ariadna. Direcció: Xavier García