Jaume Aguilar i Matas
Un metge compositor

Jaume Aguilar ha treballat des de fa molts anys en el camp de la Salut Mental com a psiquiatra i psicoanalista, tractant de comprendre el patiment psicològic de moltes persones a les que ha tingut el privilegi de poder acompanyar. Director emèrit del Departament de Salut Mental de l’Hospital de Sant Pere Claver, és també des de fa anys membre titular de la Societat Española de Psicoanàlisi. Ha publicat nombrosos articles científics, algun d’ells amb forta difusió internacional.

També des de fa anys i de forma complementària ha treballat en la composició musical, rebent classes d’harmonia i composició del mestre Antonio Redondo, del seu fill Oriol Aguilar Sariol, d’Enric Alberich, de Josep Ollé i de Carles Guinovart.

Ha conreat també el cant coral, des de 1974 en el cor Tornada, dirigit per Jordi Guarné i des de 2002 al cor Diaula de Barcelona.

En les seves composicions tracta sobretot de donar una expressió musical a textos poètics que aprofundeixen en els sentiments i problemes humans.

La seva música ha estat interpretada, entre d’altres, per les sopranos Anna Capmany i Maria Pujades, la mezzosoprano Eulàlia Fantova, les contralts Yolanda Romero i Dida Castro, el pianista Marc Sumsi, el clarinetista Joan Roca, el cellista Matthias Weinmann, el cor Bach zum Mitsingen, l’octet del Cor Cambra Setze, el Cor Ariadna de l’Agrupació Cor Madrigal, el Quartet Brossa i el conjunt Le Tendre Amour en llocs com el Paranimf de la Universitat de Barcelona, el Casal del Metge de Barcelona, el Col·legi de Metges de Barcelona, l’Auditori Eduard Toldrà del Conservatori Municipal de Música de Barcelona i la Capella de l’Esperança en el marc del festival Bachcelona.

Els CDs “Música i paraules” i “Música i paraules II” contenen algunes de les seves obres més representatives amb textos de Maria Victòria Oliva, Jordi Sala Morell, Esperança Castell Rodríguez i Joana Raspall sota la direcció musical de Xavier García Cardona.

L’obra escènica “Sorra Freda” és una idea original de Jaume Aguilar.

Concerts

13/06/2020 — Olesa de Montserrat
Obres de Jaume Aguilar per a quartet de corda, soprano, piano, clarinet i cor
Direcció: Blanca Martí

18/04/2020 – Ateneu cultural d’Olesa de Montserrat
Taula rodona al voltant de la problemàtica dels migrants i refugiats (Espectacle Sorra Freda)
Direcció: Xavier García

16/02/2020 – Sala Cinquantenari de l’Ateneu de Sant Just Desvern
El Cadí a l’hivern (Anna Campmany, Xavier García Cardona)

31/01/2020 – Congrés internacional BION 2020 (Barcelona)
Besada d’ona (Anna Campmany, Quartet Brossa)
Figures d’un silenci (Anna Campmany, Marc Sumsi, Marçal Ayats, Joan Roca)

15/12/2019 – Església de l’Esperança (Barcelona)
La Nit de Nadal
Cor Diaula
Direcció: Blanca Martí

14/12/2019 – Monestir de Sant Pau del Camp (Barcelona)
La Nit de Nadal
Cor Ariadna de l’Agrupació Cor Madrigal
Direcció: Xavier García

17/12/2018 – Biblioteca de Catalunya
La Nit de Nadal
Cor Diaula
Direcció: Blanca Martí