Música i Paraules II

Caminant per un somni

Caminant per un somni

Piano
Durada: 5’13’’

Besada d'ona

Besada d'ona

Soprano, quartet de corda
Durada: 4’

La neu més pura

La neu més pura

Soprano, Mezzosoprano, violí, viola, cello
Durada: 4’ 53”

Les petites s’han posat a jugar

Les petites s’han posat a jugar

Piano
Durada: 2’ 30”

Litaney

Litaney

Soprano, SATB, piano
Durada: 5’ 58”

La nit de Nadal

La nit de Nadal

SATB
Durada: 2’ 37”

Cicle cançons d’amor

Cicle cançons d’amor

Soprano, violí, rapsoda
Durada: 9’ 33”

Per un pessic de sorra

Per un pessic de sorra

A, Bar. soli, SATB div
Durada: 4’ 23”

A l’amic

A l’amic

SATB div, piano
Durada: 6’ 45”

Endavant

Endavant

Soprano, cantant, guitarra, piano, cello
Durada: 6’ 28”

Enregistrat al Centre Cívic Sant Pere Apòstol de Barcelona el dissabte 16 i diumenge 17 de febrer de 2019 per David Casamitjana i Marc Sangés.

Editat, mesclat i masteritzat a Espai Sonor Montoliu.
Enginyer de gravació i mescles: David Casamitjana

Portada: Romy Amrein

Traducció a l’anglès: Sílvia Panisello Cabrera i Brian Cutts

Hom podria pensar que Música i paraules és un títol massa vague o poc definitori per un CD que engloba un conjunt d’obres d’un sol compositor, però aquells qui coneixem el Jaume Aguilar sabem que no hi podria haver cap altre títol que definís de millor manera el que són els seus dos motors vitals i principals canals de comunicació i expressió.

Música. En termes musicals, en aquest segon CD hi observo una evolució del llenguatge del Jaume cap a harmonies més xocants, com es fa palès a “Besada d’ona” o a alguns dels “Haikus”, però mantenint sempre la prevalença de la paraula, que ens ve donada majoritàriament pels versos de Jordi Sala, amb el qual formen un binomi inseparable. No hi falta tampoc la seva característica inspiració “bachiana”, palpable en “Les petites s’han posat a jugar” i “La neu més pura”, així com les melodies dolces, fresques, mediterrànies i expressives que brollen a “La nit de Nadal” o “Per un pessic de sorra”, ambdues de deliciosa escriptura coral.

Paraules. Poques vegades es teixeix una relació tan íntima, sincera i directa entre compositor, director, músics i enginyer de so, com la que ha connectat tots els integrants d’aquest enregistrament. I ha estat el fet de conèixer-lo personalment el que m’ha fet entendre de manera més acurada i profunda el significat de la música d’en Jaume i el que pretén expressar-nos en cada obra. L’oient podrà apreciar com la seva mirada reflexiva i el cosmos sonor de la seva obra abraça tot allò inherent a l’ésser humà, que ell, des del seu prisma d’estudi de la psyché, tan bé coneix: el dolor, la mort, la innocència, la maternitat, l’amistat, l’afecte pels altres, l’amor sincer, la solitud, la pau interior…

En definitiva, amb aquest CD us convidem a una reposada reflexió sobre allò que ens envolta i a una acurada introspecció a través de dos dels fils que són capaços de connectar-nos a tots els éssers humans: la música i les paraules.

Xavi García